Saker som kan vara bra att tänka på!

Idag var det barnkalas för kusinen vid deras husvagn på en jättemysig camping.
Vi tog med Bella och Douglas, alla barn var så förtjusta. Bra tillfälle att träna passivitet och att vara social med hunden!

Vill man ha en blodhund som funkar, ska man låta den möta så många människor som möjligt under de första två åren minst kan jag säga. Så är det väl i och för sig med alla hundar, men läser man om blodhunden så är rasen en aning reserverad, så därför ska man träna extra mycket på socialisering. Det är olika med olika individer.

Eftersom Blodhunden är en stor ras, måste den utsättas för vardagliga saker så mycket som möjligt. Som att följa med i bilen och till olika miljöer m.m.
När man skaffar en blodhund kan tänka på att den växer otroligt fort och blir som en jättebebis vid några månaders ålder.
Därför är det bra att passa på att träna hantering och andra nyttiga saker när den fortfarande är ganska liten!

T. ex. när Bella var mindre så hade jag henne lös på min gård ungefär tills hon var 6 månader? Om inte längre, tills hon började dra iväg efter spår. Antar att hennes nos och spårsinne drog igång på allvar där. Rätt intressant att veta att det är vid denna åldern som spårinstinkten verkar dra igång på allvar.

Men när de är små och mest är intresserade att vara i närheten av tryggheten och ledaren, kan man passa på att träna inkallning och att den ska följa dig. DU är intressant!

Träna med både leksaker och godbitar för att göra det skoj och intressant för hunden att hålla uppmärksameten på dig. När hunden går iväg och lufsar i något annat ska du visa att du är mer intressant, använd inkallningsordet som du har valt eller hundens namn, och ge den godbiten eller lek när den kommer till dig.
När den springer iväg, då springer du motsatta hållet och gör en inkallning. Den kommer nästan bli lite förvånad när du springer ifrån den, och kommer följa efter dig. Du ska visa att det är roligare att vara med matte/ husse!
Sluta inte med inkallningsövningar bara för att den vid senare ålder inte längre kan vara lös. Det går lika bra att träna med hjälp av en långlina!

Man kan ju läsa att när blodhunden sätter näsan i backen är det nästan omöjligt att få dess uppmärksamhet, därför kan man ju känna att det inte är någon idé med några inkallningsövningar om den någon gång skulle dra iväg. För då är det spåret som gäller.
Men tro mig! Inkallning är jättebra att träna från allra första början, då finns det där någontans i huvudet på hunden.

Det har hänt flera gånger att Bella rusat ut i skogen, då använder jag det vi tränat. Jag klappar med händerna och ropar namnet, vissa gånger har hon bara tvärvänt och kommit tillbaka till mig! Otroligt har jag tyckt vissa gånger.
En pipleksak kan också vara användbart.

En annan bra grej att träna hunden från tidig ålder är att kunna ligga ner och vara avslappnad! Ända sedan Bella har varit en liten valp har jag alltid berömt och kliat henne på magen när hon ligger ner. Det har resulterat till att hon nu, vid 1,5 år är otroligt duktig att kunna ligga ner och slappna av vart vi än är!
Denna ålder är ganska svår då de är nyfikna och har lätt att spänna upp sig, så träna mycket ligg och avslappning!

Det här är min egen erfarenhet som jag har burit med mig under mitt hundliv som kan vara värt att prova på!

Bella på Segerstads camping hundbad i Vänern!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0